Belgie +32 89 703758
Nederland +31 495 564080

Warmtepompen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Het installeren van warmtepompen is een discipline apart.  Het lijkt voor een leek veel op het installeren van een cv-ketel, maar er zitten vele addertjes onder het gras. Met het kiezen voor een toestel van goede kwaliteit of een bekend merk alleen kom je er niet. Er zal een warmteverliesberekening van de woning gemaakt moeten worden, om de juiste capaciteit van de pomp te berekenen. Bij een warmtepomp met een bron, zal er een bronboring gemaakt worden (let op: door een gecertificeerd bedrijf!).Tevens moeten zowel de isolatie van het  pand als het type van de cv-installatie aan  meer eisen voldoen. Als aan één deze voorwaarden niet wordt voldaan dan zal er een onbalans in de installatie zijn met een comfort-probleem én een veel te hoge energierekening. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

 

 

Warmtepompen zijn er in diverse uitvoeringen, de meest gebruikte voor het verwarmen of koelen van een woning of bedrijfspand zijn:

*  Warmtepomp met aardwarmte (water/water)

Dit kan met een horizontale of verticale bodemwisselaar. Let op bij de keuze voor een verticale bodemwisselaar dat u voldoet aan de eisen van de gemeente waarin u woont. Het voordeel van een warmtepomp met aardwarmte is dat je tevens kiest voor topkoeling, en daarmee het koelen van de woning nagenoeg gratis is.

*  Warmtepomp met een buitenunit (lucht/water.)

> Type LT laagtemperatuurverwarming.

> Type HT hoogtemperatuurverwarming (nadeel: groter energieverbruik)

Het nadeel van een lucht/water warmtepomp is dat bij een koude buitentemperatuur vaak een elektrisch element moet ondersteunen om de woning op temperatuur te houden. Dit heeft consequenties voor het energieverbruik (nadelig). Bij een nieuwbouw-woning met een zeer goede isolatie en balans-ventilatie is het nog wel acceptabel. Maar in geval van renovatie zal men zeer kritisch te werk moeten gaan om later niet voor onaangename verrassingen te staan.

* Type Hybride (lucht/water).

Met het kiezen van een Daikin Altherma Hybride lucht/water warmtepomp zorgt de unieke regeling ervoor dat  afhankelijk van de vraag en de buitentemperatuur, gekozen wordt voor wat op dat moment het zuinigste, is om het pand te verwarmen. (Zie  Daikin Altherma Hybride op deze site.) Dit is een ideale manier voor het overschot aan opgewekte stroom op zo een efficiënt mogelijke manier te gebruiken voor het verwarmen van een woning.

Verwarming en CV-ketels

CV-ketel

Gas – Water – Sanitair

Installateur

Duurzaam

Warmtepomp

Onderhoud en Service

Oude restmaterialen