Belgie +32 89 703758
Nederland +31 495 564080

Ventilatie

Bij een het bouwen of renoveren van een woning wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het energieverbruik van de woning. Het doel is dit het verbruik zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Dit kan men bereiken door het zo goed mogelijk te isoleren. Dit voorkomt warmteverlies en dus een onnodige hoge  energierekening. Maar zeker zo belangrijk om in zo’n woning een aangenaam klimaat te krijgen is de ventilatie. Men moet men goed ventileren om met een aangenaam gevoel in de woning te verblijven. Je kunt dus een ventilatie systeem maken  om de lucht te verversen met frisse buitenlucht .   De kunst is dus om deze 2 belangrijke aspecten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen om hierin een balans te vinden. Dit is bij passieve en energiezuinige woningen  een grote uitdaging omdat de interne warmte last al snel tot een onaangenaam binnenklimaat zorgt. Dus goed ventileren is de boodschap. Koeling blijft absoluut echt een groot punt van aandacht.

 

Er zijn verschillende manieren om te ventileren.

dcinstal-3

  • Type:

A:     natuurlijke ventilatie.

  • Bij natuurlijke ventilatie wordt op natuurlijke wijze dus zonder ventilatoren luchtstroming gecreëerd door verse buitenlucht (met de daarin aanwezige temperatuur) door de woning te laten stromen.

B:     mechanische toevoerventilatie.

  • Bij mechanische toevoerventilatie  neemt een ventilator verse lucht van buiten en brengt die in de woning. ( verse lucht wordt onverwarmd ingeblazen.)

C:     mechanische afvoerventilatie.

  • Bij mechanische afvoerventilatie  neemt de ventilator de lucht uit de woning  en brengt deze naar buiten. De toevoerlucht komt van buiten vaak via roosters in de vensters.

C+:   mechanische afvoerventilatie .

  • Hetzelfde als het al vermelde C systeem maar met als uitbreiding  CO2,  aanwezigheid of vocht sensoren   die de hoeveelheid van de ventilatie regelen.

D:    mechanische toe en afvoerventilatie. Rendement tot 30% ( Ook wel balans ventilatie genoemd.)

  • Bij mechanische toe- en afvoerventilatie zijn er 2 ventilatoren  1 kast gebouwd die de ventilatie van verse buitenlucht en de af te voeren binnen lucht regelen.  Doordat dit op een slimme manier in 1 kast is gemaakt zal de koude buitenlucht worden opgewarmd door de af te voeren binnen lucht. Dit noemt man dan ook Warmte Terug Winning (WTW)
  • Extra pluspunt :  Door de verse buitenlucht aan te zuigen via een grondbuis kan met het binnenklimaat  positief beïnvloeden.

 

Voor elk van deze systemen geld dat goed onderhoud van roosters ventilatoren en filters  de kwaliteit van het binnenklimaat en onze gezondheid ten goede komt.l

 

Men dient er rekening mee te houden dat de keuze van het ventilatiesysteem van zeer grote invloed is op het E-peil en dus het EPB.

Verwarming en CV-ketels

CV-ketel

Gas – Water – Sanitair

Installateur

Duurzaam

Warmtepomp

Onderhoud en Service

Oude restmaterialen